13 Aralık 2011 Salı

Kış aylarının şifalı meyvesi

A, B, C vitaminlerinden kalsiyum, potasyum, demir ve bakır minerallerinden zengin bir meyve olan ayva kalori değeri açısından da oldukça düşüktür. Daha çok kış aylarında tükettiğimiz ayvanın bilmediğiniz faydalarına bir göz atalım.

*Lif oranının yüksek olmasıyla tokluk hissini artırır ve zayıflamaya yardımcıdır.

*Kabızlık problemi olanlarda düzenli tüketildiğinde kabızlığı giderir.

*Antioksidan içeriği yüksek olan ayva hastalıklara özellikle kansere karşı koruyucudur.

*Ülser hastalarında belirtileri azaltabilir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın

*Nedeni belli olmayan yorgunluk ve halsizliğe karşı faydalıdır.

*Ayva suyunun ödem atıcı özelliği bilinmektedir, ayrıca anemi, kalp hastalıkları, gastrointestinal sistem hastalıkları, solunum sistemi hatta astıma dahi faydalıdır.

*Düzenli tüketildiğinde kolesterol seviyesini dengeler.

*Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını düzenler.

*C vitamininden oldukça zengindir, günlük ihtiyacınızın ?’ünü karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığına karşı korur, kalp fonksiyonlarını düzenler.

*Karaciğeri toksik maddelerden temizler.

*Pektin içeriği yüksektir; pektin suda çözünebilen bir liftir ve kolesterol seviyesini dengeler.

*Tip 2 diyabette kan şekerinin hızlı yükselmesini önler.

*Sindirim sorunu yaşayanlarda faydalıdır, özellikle et yemeklerinde etle beraber pişirildiğinde sindirimi hızlandırır.

*Ayva çekirdeğini ise tüketmekten kaçının, içeriğinde bulunan amigdalin fazla tüketildiğinde toksik etki yaratabilir.

Diyetisyen Özlem Sert Aydın

0 yorum:

Yorum Gönder