A, B, C vitaminlerinden kalsiyum, potasyum, demir ve bakır minerallerinden zengin bir meyve olan ayva kalori değeri açısından da oldukça düşüktür. Daha çok kış aylarında tükettiğimiz ayvanın bilmediğiniz faydalarına bir göz atalım.
*Lif oranının yüksek olmasıyla tokluk hissini artırır ve zayıflamaya yardımcıdır.
*Kabızlık problemi olanlarda düzenli tüketildiğinde kabızlığı giderir.
*Antioksidan içeriği yüksek olan ayva hastalıklara özellikle kansere karşı koruyucudur.
*Ülser hastalarında belirtileri azaltabilir. Diyetisyen Özlem Sert Aydın
*Nedeni belli olmayan yorgunluk ve halsizliğe karşı faydalıdır.
*Ayva suyunun ödem atıcı özelliği bilinmektedir, ayrıca anemi, kalp hastalıkları, gastrointestinal sistem hastalıkları, solunum sistemi hatta astıma dahi faydalıdır.
*Düzenli tüketildiğinde kolesterol seviyesini dengeler.
*Potasyumdan zengin olması nedeniyle kan basıncını düzenler.
*C vitamininden oldukça zengindir, günlük ihtiyacınızın ?’ünü karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir, soğuk algınlığına karşı korur, kalp fonksiyonlarını düzenler.
*Karaciğeri toksik maddelerden temizler.
*Pektin içeriği yüksektir; pektin suda çözünebilen bir liftir ve kolesterol seviyesini dengeler.
*Tip 2 diyabette kan şekerinin hızlı yükselmesini önler.
*Sindirim sorunu yaşayanlarda faydalıdır, özellikle et yemeklerinde etle beraber pişirildiğinde sindirimi hızlandırır.
*Ayva çekirdeğini ise tüketmekten kaçının, içeriğinde bulunan amigdalin fazla tüketildiğinde toksik etki yaratabilir.
Diyetisyen Özlem Sert Aydın
0 yorum:
Yorum Gönder